Kombucha

Kategorie

Co je to kombucha?

Kombucha je fermentovaný čaj, který se konzumuje již tisíce let. Nejen, že má stejné zdravotní výhody jako čaj, ale je také bohatá na prospěšná probiotika. Kombucha také obsahuje antioxidanty, může zabít škodlivé bakterie a může pomoci v boji proti mnoha chorobám. Má se za to, že kombucha pochází z Číny nebo Japonska.  

Barva a chuť

Barva nápoje je různá dle čaje, ze kterého byl vyroben, obvykle medová až tmavě červená. Chuť závisí na délce fermentace, je obvykle popisována jako sladkokyselá. Délka a podmínky fermentace ovlivňují obsah kyseliny octové, která je hlavní příčinou senzorické kyselosti.  


Něco více o nápoji:


Kombucha je potenciálním zdrojem probiotik

Fermentované potraviny, jako jsou jogurty, zelí, pickles, kimchi a kefír, obsahují živé mikroorganismy. Vzhledem k tomu, že kombucha je produktem fermentace, vzniká tak v nápoji řada probiotických bakterií. Při specifických koncentracích mohou probiotické bakterie pomoci vyrovnat střevní mikroflóru u lidí a zlepšit trávení.

Ve směsi tedy roste velké množství bakterií. Ačkoli stále neexistuje žádný důkaz o probiotických účincích kombuchy, kombucha jistě obsahuje několik druhů bakterií kyseliny mléčné, které mohou mít probiotickou funkci.

Probiotika poskytují vašemu střevu zdravé bakterie. Tyto bakterie mohou zlepšit mnoho aspektů zdraví, včetně trávení, zánětu a dokonce i pomoci při hubnutí.

Z tohoto důvodu, přidání nápojů, jako je kombucha do vaší stravy může zlepšit vaše zdraví v mnoha ohledech. 


Kombucha může poskytnout výhody zeleného čaje

Zelený čaj je jedním z nejzdravějších nápojů na planetě. To proto, že zelený čaj obsahuje mnoho bioaktivních sloučenin, jako jsou polyfenoly, které fungují jako silné antioxidanty v těle. Kombucha ze zeleného čaje obsahuje mnoho stejných rostlinných sloučenin a pravděpodobně se může pochlubit některými stejnými výhodami jako klasický zelený čaj.

Pití zeleného čaje může pravidelně zvyšovat počet spálených kalorií, snižovat břišní tuk, zlepšovat hladinu cholesterolu, pomáhat s kontrolou hladiny cukru v krvi. 

Kombucha obsahuje antioxidanty

Antioxidanty jsou látky, které chrání tělo před oxidačním poškozením způsobeným volnými radikály. Volné radikály jsou běžným vedlejším produktem procesů v těle, ale klíčem je minimalizovat jejich dopad tím, že budete mít dietu bohatou na antioxidanty. Čaj, zejména zelený čaj, je bohatý na skupinu antioxidantů nazývaných polyfenoly. Předpokládá se, že doba fermentace má vliv na antioxidační vlastnosti kombuchy, nicméně dosud existuje jen málo důkazů, které by naznačovaly významný přínos pro lidské zdraví. Obecně se má za to, že antioxidanty z potravin a nápojů jsou pro vaše zdraví lepší než antioxidační doplňky. Kombucha, zvláště když se vyrábí se zeleným čajem, má antioxidační účinky ve vašich játrech a pravidelné pití kombuchy snižuje toxicitu jater způsobenou toxickými chemikáliemi.


Kombucha může zabít bakterie

Jednou z hlavních látek vznikajících při fermentaci kombuchy je kyselina octová, která je také hojná v octě. Podobně jako polyfenoly v čaji je kyselina octová schopna zabít mnoho potenciálně škodlivých mikroorganismů.

Zdá se, že kombucha z černého nebo zeleného čaje má také silné antibakteriální vlastnosti, zejména proti infekčním bakteriím a kvasinkám Candida. Tyto antimikrobiální účinky potlačují růst nežádoucích bakterií a kvasinek, ale neovlivňují prospěšné probiotické bakterie a kvasinky, které se podílejí na fermentování kombuchy.


Kombucha může snížit riziko onemocnění srdce

Onemocnění srdce je hlavní příčinou úmrtí na světě. Kombucha může výrazně zlepšit dva markery srdečního onemocnění, špatného LDL a dobrého HDL cholesterolu, a to už za pouhých 30 dní.

Ještě důležitější je, že čaj (zejména zelený čaj) chrání částice LDL cholesterolu před oxidací, kdy tyto zoxidované částice přispívají k onemocnění srdce. Ve skutečnosti, konzumenti zeleného čaje mají mnohem nižší riziko vzniku srdečních onemocnění, což je výhoda, která může platit i pro kombuchu.


Kombucha může pomoci zvládnout diabetes typu 2

Diabetes typu 2 postihuje více než 300 milionů lidí na celém světě. Vyznačuje se vysokou hladinou cukru v krvi a inzulínovou rezistencí. Kombucha zpomaluje trávení sacharidů, což snižuje hladinu cukru v krvi. Také zlepšuje funkci jater a ledvin. Kombucha ze zeleného čaje je v tomto případě pravděpodobně ještě výhodnější, protože se ukázalo, že zelený čaj sám o sobě snižuje hladinu cukru v krvi.


Kombucha může pomoci chránit před rakovinou

Rakovina je jednou z hlavních příčin smrti na světě. Je charakterizován buněčnou mutací a nekontrolovaným růstem buněk. Předpokládá se, že kombucha pomáhá zabránit růstu a šíření rakovinných buněk díky vysoké koncentraci čajových polyfenolů a antioxidantů.

Z tohoto důvodu není divu, že pijáci čaje i kombuchy mají mnohem menší pravděpodobnost vzniku různých typů rakoviny.


Kombucha je obecně zdravý nápoj

Kombucha je čaj s obsahem probiotik s mnoha potenciálními přínosy pro zdraví. Můžete si ji zakoupit v obchodech nebo si ji sami doma připravit, jak již bylo zmíněno. Nicméně, nezapomeňte tento nápoj připravit skutečně správně! Kontaminovaná nebo překyselená kombucha může způsobit vážné zdravotní problémy a dokonce i smrt. Domácí kombucha může obsahovat až 3% alkoholu.

Bezpečnější možností je koupit kombuchu v obchodě nebo online. Komerční produkty jsou chutné a považovány za bezalkoholové, protože musí obsahovat méně než 0,5% alkoholu. Zkontrolujte však ingredience a snažte se vyhnout značkám s vysokým obsahem přidaného cukru.

Nesprávně připravená kombucha může mít nepříznivé účinky na zdraví. Bezpečnější variantou je koupit balenou kombuchu v obchodě. Pokud se rozhodnete vyzkoušet domácí kombuchu, ujistěte se, že je řádně připravena. Kontaminovaná kombucha může způsobit více škody než užitku.


Obsahuje kombucha vitamíny a minerály?

Kombucha obsahuje malé množství vitamínů a minerálů, které vznikají, když kvasinky štěpí cukry, včetně vitamínů C a B vitamínů, například B1, B6 a B12.


Může kombucha pomoci s hubnutím a zlepšit zdraví střev?

Ačkoli kombucha je prospěšný nápoj pro několik nemocí týkajících se trávení, hubnutí, zdraví kostí a zánětu, není téměř žádný klinický důkaz k dispozici pro prokázání tvrzení.

Navíc, je možné, že prospěšné bakterie (probiotika) nalezené v kombuše mohou být zčásti degradovány v kyselém prostředí žaludku.


Existují vedlejší účinky pití kombuchy?

Kombucha je klasifikována jako funkční potravina, protože má potenciálně příznivý vliv na zdraví jako součást pestré a vyvážené stravy, nicméně existují určitá rizika. Kombucha se nedoporučuje pro těhotné nebo kojící ženy, ani pro ty, kteří mají oslabený imunitní systém. Je důležité zopakovat, že nebylo mnoho klinických studií, které by prokázaly bezpečnost a účinnost. Je možné, že pití příliš mnoho kombuchy může vést k nepříjemným vedlejším účinkům, jako je bolest žaludku, nevolnost a závratě. Dlouhodobá fermentace se nedoporučuje kvůli hromadění organických kyselin, které by mohly dosáhnout škodlivé úrovně při přímé spotřebě. Vždy se obraťte na svého praktického lékaře, pokud se obáváte zavést kombuchu do vaší stravy, nebo pokud po konzumaci trpíte nežádoucími vedlejšími účinky.

Autor článku: Ing. Radek Svoboda, zdroj sci-food

Historie 

Kombucha se začala široce pěstovat krátce po skončení první světové války. Kdy přesně se k nám dostala, není známo. Podle jedné verze ji přivezli ještě před válkou vyslanečtí úředníci, podle druhé legionáři po skončení války. V tehdejších textech byla nazývána jako kombucha, kombuča nebo německým názvem Wunderpilz. Obliba výrazně poklesla mezi lety 1926 a 1928, kdy se začaly šířit fámy o tom, že houba roste dál i v lidském organizmu.
V roce 1928 byly publikovány první články českých odborníků - mykologů. Uváděli, že nápoj obsahuje vitamíny, alkohol, kyselinu uhličitou (oxid uhličitý), octovou a mléčnou.Jindřich Walter provedl mikroskopickou analýzu, kterou zjistil, že "houbu" tvoří kolonie kvasinek a bakterií žijících v symbióze, přičemž mezi nimi mohou být vtroušené i plísně (Aspergillus, Penicillium), kterými byla kombucha patrně kontaminována ze vzduchu. Názory
na možné léčivé účinky nebyly mezi odborníky zcela jednotné - vesměs připouštěli pozitivní vliv přítomných vitamínů a účinky podobné jako u jiných kvašených (kysaných) nápojů, které ale ještě nebyly příliš rozšířené.


Přejeme Dobrou chuť a hlavně hodně zdraví!