Často užívaná kořenová zelenina. Využívaná bývá jak její hnědá kořenová bulva, tak bohatá zelená nať. Má svou specifickou chuť.
Příprava: V části s kořínky se ráda zachycuje hlína (a někdy je uvězněná i v záhybech dužiny). Kořínky je potřeba vykrojit a celer oloupat nožem nebo škrabkou.
Informace: Dužina může po odkrojení reagovat na vzduch zhnědnutím a vysýcháním. Je možné mu pomoci ponoření do vody s trochou citronové šťávy.
Neopomenutelná součást vývaru, stejně jako mrkev a petržel. Celer se však často používá krom do polévek, i do omáček, pod pečené nebo dušené maso, ale výborný je též syrový v salátech a pomazánkách v kombinaci s dalšími druhy kořenové zeleniny. Také se využívá na pyré, hranolky, lze ho péct, oglazovat na másle nebo ho jen tak na kostičky nakrájeny osmahněte na tuku či poduste s trochou tekutiny.