Červená řepa je původem ze středomoří, ale postupně se rozšířila nejen po Evropě, ale téměř po celém světě.
Tím pádem vzniklo mnoho zajímavých receptů a využití červené řepy je tedy všestranné.Můžeme ji konzumovat i za syrova v mnoha různých salátech, výborně si rozumí s ořechy, kozím sýrem nebo jablky, česnekem i pomeranči. Ve vařené podobě nemusí jít jen o saláty, které známe ze školní jídelny. Vykouzlit se toho dá mnohem více. Saláty z červené řepy se smetanou, majonézou nebo marinádou pak mohou být výborným doplňkem k pečenému masu nebo minutkám.
Vynikající je i pečená červená řepa. Stačí ji nakrájet na plátky, přidat celé stroužky česneku, zakapat olivovým olejem, doplnit bylinkami dle vlastní chuti a péct na 200 °C.
Červená řepa je velmi oblíbená i pro své léčivé účinky.
Obsahuje totiž prospěšný betain, který zabraňuje kornatění
tepen a podporuje činnost jater. Také pomáhá vylučovat sůl z
těla, podporuje činnost žaludku a tvorbu žluči. Zbavuje střeva
jedovatých látek a odstraňuje zácpu. Pomáhá i naší pleti,
nehtům a vlasům. Červená řepa také napomáhá např. při
tvorbě červených krvinek a co je velmi důležité, vyvolává
optimističtější náladu.
TIP: Červená
řepa je nejlepší uskladněná v písku, chladu, vlhku a tmě.
Vydrží pak několik měsíců.