Citron - 1kg (JAR)

Skladování a trvanlivost

Země původu Jihoafrická republika
Skladujte při teplotě od +4°C do +8°C.
Určeno pro rychlou spotřebu.
Cena včetně DPH

59,00 Kč

O produktu

Citron je především známý pro svou vysokou koncentraci vitamínu C. Kyselina askorbová stimuluje v žaludeční sliznici tvorbu kyseliny solné a pepsinu, čímž zvyšuje zužitkování bílkovin, železa a vápníku v těle. Vápník potřebují kosti a zuby, bílkoviny dodávají potřebnou energii a železo přivádí kyslík do všech buněk. Vitamin C pomáhá při tvorbě noradrenalinu a betaendorfinu, což jsou hormony štěstí a euforie.

LÉČIVÉ ÚČINKY CITRONU V BODECH:

  1. urychluje metabolismus bílkovin
  2. posiluje imunitní systém a obranyschopnost
  3. posiluje tepny
  4. podporuje růst a omlazení buněk
  5. posiluje vlasy, pokožku a nehty
  6. zvyšuje výkonnost
  7. působí preventivně proti křečovým žilám
  8. odstraňuje krvácení z dásní
  9. urychluje hojení ran
  10. zvyšuje odolnost vůči infekcím

Zajímavost

Citróny se většinou sklízejí ještě zelené a nedozrálé, hned potom jak dorostou do požadované velikosti. Během jednoho až čtyřech měsíců poté dozrají a zežloutnou. Zralé citróny se rychle kazí, ale pokud jsou uskladněny při správné teplotě a při šetrném zacházení vydrží až 12 týdnů.  -> (Citrusy by se neměly mýt, vydrží pak déle.)

NAŠE CITRONOVÉ TIPY:

  • Potírání nehtů kouskem citrónu pomáhá při záděrkách a lámání nehtů.
  • Citrónovou šťávou můžete potřít kůži po hmyzím štípnutí nebo včelím bodnutí, při svědění či výskytu akné.
  • Vtírání citrónové šťávy do pokožky hlavy pomáhá při padání vlasů.
  • Citrónová šťáva odstraňuje usazené soli z organismu. Při dně a jiných kloubních potížích se doporučuje každodenní pití zředěné šťávy z citrónů a potírání kostních výrůstků.
  • Citróny obsahují éterické oleje, které pomáhají rozpouštět žlučové kameny, mají antibakteriální účinky a snižují horečku. Pití citrónové šťávy a její přidávání do rozličných salátů pročisťuje játra i ledviny.
  • Pravidelné pití naředěné citrónové šťávy zlepšuje trávení, stimuluje produkci žluči, reguluje tělesnou váhu, snižuje vysoký krevní tlak, zlepšuje krevní oběh a působí proti trombóze.

TIP NA RECEPT

Citronový krém 

suroviny:
3 ks chemicky neošetřený citron
150 g moučkový cukr
3 ks žloutek
150 g máslo

Citrony omyjeme, jejich kůru nastrouháme a vymačkáme z nich šťávu. Kůru i šťávu dáme do hrnce, přidáme cukr se žloutky a vyšleháme mixérem. Na mírném ohni za stálého míchání uvaříme hladký krém. Poté odstavíme z ohně a přidáme máslo, které necháme rozpustit. Opět promícháme a použijeme podle potřeby.

Poznámka: Citronový krém je výborný například na palačinky, omelety, lívance, nebo do makronek a zákusků.