Jablko - Gala - 1kg (CZ)

Skladování a trvanlivost

Země původu Česká republika, Litoměřice
Skladujte při teplotě od +8°C do +12°C.
Obvyklá trvanlivost od doručení nákupu 7 dnů.
Určeno pro rychlou spotřebu.
Cena včetně DPH

29,00 Kč

O produktu

Sadař v  Novém Zélandu J.H. Kidd skřížl jabloně Golden Delicious  a "Kidd`s Orange Red". 

Roku 1957 - Načesali první paletu jablek, kterou nazývali "Gala", což v angličtině znamená "slavnostní".


Věděl jsi že? V USA - Washington, Západní Virginie a Rhode Island - bylo jablko uznáno jako oficiální ovoce státu a od 30. let (20. století) byl podle něj pojmenován New York ("Velké jablko").

Plody odrůdy "Gala" jsou středně velké, kulaté, mírně žíhané.
Hmotnost: 115 - 145 g., maximum může být až 170 gramů.
Barva - žlutá se svislými oranžovo-červeným žíháním. Slupka plodu je lesklá, tenká, ale dostatečně pevná. Buničina je lehká, se žlutým nádechem, hustá, se zrnitou strukturou.
Chuť jablka - středně sladké s výraznou kyselostí. 

Původ jablek a jejich kvalita?

Všechny naše české jablka pochází z českého středohoří.

Naše sadaře jsme si za těch pár let pečlivě vybrali a u nás jednoznačně zvítězilo družstvo v okrese Litoměřice.
S pěstováním jablek mají dlouholetou praxi a ovoce z jejich produkce vyhovuje všem požadavkům a rozborům, zejména ekologicky přijatelných metod pěstování, zvýšené ochrany prostředí a lidského zdraví. Díky tomu můžeme používat ochranou známku SISPO (Svaz pro integrované systémy produkce ovoce). 

Pravidelně naše farmáře navštěvujeme a díky jejich píli Vám můžeme nabídnout nejen české jablko, ale kvalitní plné vitamínů přímo ze sadů na Váš stůl.


Možnosti využití ovoce jsou široké. Díky nízkému obsahu kalorií a vysokému obsahu vitamínů a minerálů. Jablka Gala se aktivně používá při vaření, pečení, konzumace v syrové podobě, moštování, v kosmetologii, v chovu zvířat a zoologii.

Každý den snězte jedno jablko a vyhne se vám kdejaká nemoc.

To přísloví jste již určitě slyšeli! Zdá se vám to přehnané? Možná trošku, ale pravdou je, že jablka mají spoustu zdraví prospěšných látek a mohou vám pomoci vyřešit i některé zdravotní potíže.

Pokud byste nějaké ovoce měli jíst denně, je to právě jablko. Umí toho totiž mnoho. Nejenže chrání srdce, cévy a svědčí střevní mikroflóře, ale podporuje také celkovou imunitu, a navíc vás i omladí. Jablka neobsahují cholesterol ani sůl, mají minimální množství tuku a velký podíl vlákniny. Obsahují téměř všechny známé vitamíny a mnoho cenných minerálů. Není tedy bez důvodu, že se jablka nazývají nejzdravějšími plody světa. Jejich pozitivní dopad na fungování lidského těla je obrovský.

Jablko vyčistí vaše zuby

Možná už jste slyšeli, že se jablka často nazývají "přírodní zubní kartáček". A víte proč? Je to hned z několika důvodů. Jíst tvrdé ovoce zbavuje zuby zubního plaku a zároveň konzumace jablek zvyšuje produkci slin, což znamená mít méně bakterií v ústech a ochranu zubů proti plaku.


TIP NA RECEPT

Horké jablko - Vánoční verze 

Suroviny
200 g jablek / Pakoměřický mošt
0,8 l vody
1 svitek skořice
2 hvězdičky badyánu
6 hřebíčků
 
Horké Pakoměřické jablko,
stejné ingredience viz. výše, ale jablka nahradíme pakoměřickým moštem

1. rychlejší verze Horké Pakoměřické jablko
1. Pakoměřický mošt nalijeme do hrnce a přidáme koření.
2. Mošt ohřejeme a těsně před varem plotýnku vypneme a necháme 5-10 minut louhovat.
3. Scedíme a můžeme podávat. 
Dle chuti můžeme přidat : vanilkový extrakt, rum, pomeranč, citron.

2. verze Horké jablko
1. Omytá jablka nakrájejte na tenké plátky (slupku a jádřinec můžete ponechat).
2. Zalijte  je vodou a přidejte koření.
3. Přiveďte k varu a za občasného pomačkání plátků vidličkou vařte 5-10 minut, dokud se jablka nerozpadnou.
4. Pak plotýnku vypněte a nechte nápoj ještě pár minut louhovat.
5. Na závěr sceďte přes jemné sítko a ihned můžete podávat.

TIP - Můžete přidat i trošku rumu a pro ovonění pár kapek vanilkového extraktu.